
Sommeridyll servert på et fat
Imponer gjestene med en av årets store mattrender. Charcuterie ser like lekkert ut som det smaker. Ikke minst er det overraskende raskt og enkelt å tilberede!
Det franske ordet “charcuterie” betyr egentlig delikatessebutikk som spesialiserer seg på å tilberede og presentere kjøttvarer, gjerne svinekjøtt, best mulig. Nå henviser ordet også til en ny trend hvor massevis av godsaker danderes tett sammen på et brett eller en fjøl. Det er ikke lenger bare kjøtt som gjelder, men også de lekreste kombinasjoner av frukt og grønnsaker. Se for deg et klassisk tapasfat eller ostefat, men tatt til nye høyder! Det eneste du behøver å gjøre, er å vaske, kutte og dandere maten etter eget ønske, det er kun kreativiteten setter grenser. Lek deg gjerne frem, og hold for all del ikke tilbake. “Less is more” gjelder ikke for charcuterie!
Foto, over: Opplysningskontoret for frukt og grønt, frukt.no.
Toppbilde: RONDAE Productions
Tenk farger, farger, farger!
Charcuterie kan enten serveres til lunsj på balkongen eller som middagsrett en lun sommerkveld. Er dere mange gjester, kan du naturligvis lage flere mindre brett fremfor et stort. Ha gjerne noen små skåler med dipp, marmelader eller sauser ved siden av, og sett frem litt ekstra godt brød eller kjeks. Hva med for eksempel hvitløksbrød og grissini? Du kan også plassere små skåler med oliven, nøtter, spiselige blomster, tørket frukt og lignende på selve brettet.
Sterke farger med med på å gjøre charcuterie-brettet til en fryd for øyet. Ønsker du å velge et fargetema, eller vil du heller mikse flest mulig farger? Prøv deg frem til løsningen du liker best, men ha i bakhodet at kontrastfarger fremhever hverandre! Plasser derfor ikke alt det grønne og røde hver for seg, men fordel fargene utover brettet. Også når det gjelder matens form er kontraster et fint virkemidler, så skjær både i strimer, båter og skiver.
En sikker vinner
En sikker vinner Toril Gulbrandsen er innholdsrådgiver hos frukt.no. Hun tror den nye trenden skyldes at charcuterie både er smakfullt og ser lekkert ut.
- Alle får dette til å bli superfint, man behøver ikke være redd for å feile. Charcuterie er en sikker vinner, uansett hva du gjør, sier hun.
Nå i sommermånedene bugner butikker av fargerike grønnsaker i sesong. Gulbrandsen oppfordrer til å velge norske råvarer, som tomat, agurk, reddik, jordbær og bringebær.
– Kombiner gjerne dette med melon og druer, og ha en skål med jordbærmarmelade eller tomatmarmelade ved siden av, foreslår hun. – Om sommeren har mange lyst på salt kjøtt i tillegg, og det passer godt til brettet. Tradisjonelt henviser jo ordet charcuterier til kunsten å presentere svinekjøtt. Men ettersom folk i dag blir stadig mer opptatte av et sunt kosthold, er det naturlig at de moderne charcuterie-brettene kombinerer salt kjøtt med fargerike grønnsaker. Brettene kan naturligvis også lages helt vegetariske eller veganske, uansett anbefaler vi at minst halvparten består av frukt og grønt.
Foto: RONDAE Productions
Oppskrift på charcuterie
Et forslag er å beregne rundt 200 gram frukt og grønt, 50 gram ost og 100 gram kjøtt per person.
Dette kan kuttes opp og danderes i god tid før gjestene kommer, slik at du slipper stress i siste liten. Når dere er ferdig med å spise, pakkes kjøttet inn i egen emballasje, og alt settes kaldt så fort som mulig. Er du heldig, har du nydelige restemat de neste dagene!





























