
Inviter til utendørs 17. mai-fest
På grøntområdene på Myrvoll Stasjon ligger alt til rette for en hyggelig feiring av nasjonaldagen. Bli med når interiørstylist Silje Aune Eriksen pynter til årets 17. mai-fest.
Nasjonaldagen er full av tradisjoner. Vi tar på oss bunader og festdrakter, spiser is og pølser og synger de samme sangene som årene før, og borddekningen er selvfølgelig i rødt, hvitt og blått. Men når interiørstylist Silje forbereder felles utendørsfeiring for naboene på Myrvoll Stasjon, bestemmer hun seg for å pynte til 17. mai med en liten vri.
– Jeg kombinerer det klassiske festbordet med en sommerlig utendørslunsj, forklarer hun.
– En vanlig festduk av damask ville fort blitt krøllete. I stedet har jeg valgt en naturfarget linduk. Lin ser nemlig like fint ut selv om det blir litt krøllete. Fargen gjør at støv og rusk fra trærne ikke synes så tydelig, og får i tillegg det hvite porselensserviset til å poppe mer frem.
Foto: Alma Stenberg / designgruppen.no
Når naboer samles til 17. mai-feiring, er det ikke uvanlig at mange tar med forskjellige serviser hjemmefra. Silje velger selv å kombinere tallerkener og glass fra ulike serier. Det bidrar til å skape et mer spennende uttrykk.
– Alt er i hvitt eller glass, men noe har striper eller små mønstre. Jeg kombinerer også ulike tefat og kopper som ikke hører sammen.
– Det viktigste er å holde seg til samme materiale og farge, samt å unngå for sterke mønstre, forteller hun.
Ta naturen med på festen
17. mai-feiringen på Myrvoll Stasjon skal finne sted under pergolaen, midt i det grønne gårdsrommet som for lengst har blitt en naturlig samlingsplass for naboene.
– Siden vi er utendørs, inkluderer jeg flere elementer fra den norske naturen, forteller Silje mens hun danderer bjørkeris og grener med hvite kirsebærblomster i en vase.
– Disse har jeg plukket selv. Bjørk og blomstrende frukttrær er jo selve symbolet på Norge i mai!
Foto: Alma Stenberg / designgruppen.no
Du kan selv plukke en personlig og unik bukett i hagen eller nærmeste skogholt. For å få den rette 17. mai-stemningen, setter du små, norske flagg oppi vasen.
Foto: Alma Stenberg / designgruppen.no
Trendy pasteller
Kirsebærblomster har også funnet veien oppå bløtkaken. Det gir den et vårlig og trendy pastelluttrykk.
– Det er ikke slik at alle kaker på 17. mai må være pyntet med jordbær og blåbær, smiler Silje. For dem som likevel foretrekker tradisjonelle desserter, har hun forberedt pannacotta i et glass med rød saus og rips, omgitt av små blåbær og bjørnebær.
Foto: Alma Stenberg / designgruppen.no
– Jeg har valgt glass som er lukket på toppen. Det er praktisk når man er utendørs og vil unngå at maten får rusk og rask på seg, sier stylisten.
Foto: Alma Stenberg / designgruppen.no
Også når det gjelder levende lys er det viktig å ta hensyn til at man befinner seg utendørs.
– Alle stearinlys må være omgitt av noe med høy kant, ellers blåser flammen raskt ut. Fat med kubbelys er derfor en dårlig idé, forklarer Silje.
– I dag har jeg pyntet med lys i en stormlykt, samt et kubbelys i en vase.
Enkle og billige tips
Å pynte til 17. mai behøver ikke være dyrt og komplisert. Siljes neste tips er både billig og enkelt.
– Ved denne kuverten har jeg tatt et bredt, norsk flaggbånd, klippet av en lengde og lagt den som en bordbrikke under asjetten, forklarer hun.
Foto: Alma Stenberg / designgruppen.no
Norske bånd kan også brukes til å lage flotte bestikkuverter:
– Da bruker du smalere bånd og knytter sammen bestikk og serviett. Til slutt pynter du bordet med små flagg i tekstil. I tillegg til å være tradisjonelle og dekorative, kan de gjenbrukes år etter år, avslutter Silje.
Her finner du produktene:
- Linduk fra Kid Interiør
- Tekopp fra Kähler, tefat fra Lyngby
- Pannacotta i glass fra Holmegaard, tefat fra Lyngby
- Bestikk fra Eva Solo
- Glass, karaffel og lav glasskål fra Stelton
- Små kanner og melkemugger fra Lyngby og Kähler
- Lyslykt fra Stelton
- Glassvaser fra Lyngby
- Lite stettfat fra Kähler
- Glassasjetter fra Hadeland Glassverk
- Linservietter og kakefat i marmor fra HM Home




























