JM does not take responsibility for the translation
Hvordan innrede boligen med farger

Hvordan innrede boligen med farger

Har du lurt på hvordan fargen i et rom påvirker humøret ditt? Visste du at gult kan få deg til å miste besinnelsen?

07.01.2019

Fargene du velger å innrede med reflekterer mye av din personlighet. Mens de fleste av oss ikke bruker nevneverdig tid på å tenke fargelegging av rom vil det likevel påvirke oss i det daglige. Fargen i et rom kan påvirke både sinnsstemning og tanker.

Farger påvirker oss på mange måter, avhengig av alder, kjønn, etnisk bakgrunn og klima. Derfor er det viktig å velge «riktige» farger å innrede med. Visse farger (eller fargegrupper) ser ut til å gi samme reaksjon hos de fleste mennesker.

En bolig som er spesialtilpasset for deg?

Uansett hvilken fargetype du er, er det mange fordeler med å kjøpe nybolig i stedet for brukt. Når man kjøper nybolig får man en bolig som er bygd bare for deg og tilpasset din smak og dine behov.

Les mer om kjøpeprosessen her og se alle fordelene med å kjøpe seg nybolig fra JM.

Fargetrender kommer og går

Du trenger ikke å bekymre deg om trender for å kunne skape deg et vakkert hjem. Fargetrender kommer og går. Det er folkene som bor i et hjem som gjør det vakkert ved å velge det de liker, og med det sette sitt personlige preg på boligen. Trikset er å blande favorittfargene dine slik at du får en behagelig kombinasjon i paletten. En innredningsekspert kan hjelpe deg å finne din fargepersonlighet og kanskje utfordre deg litt så du tør å prøve noe du ellers ikke ville våget.

Christine Hærra er interiørstylist og har lang erfaring med boligstyling for magasiner og reklame. Høsten 2017 hjalp hun JM med å style om en leilighet på deres boligprosjekt Grefsen Stasjon i Oslo. Herunder kan du se timelapse av en av de tre stilene Christine plukket ut for JM. 

Se mer fra Christine Hærra på hennes blogg.

Bo smart - lev livet

På Grefsen Stasjon kombineres gode planløsninger med en sentral beliggenhet. Her finner du kaféer, restauranter og butikker rett utenfor døren, og den splitter nye kinoanlegget Odeon på Storo er bare en 10 minutters gåtur unna. I tillegg får de fleste boligene flotte balkonger med en fantastisk utsikt over Oslo og fjorden, så er du rask kan du virkelig gjøre et kupp!

Finn ut mer om Grefsen Stasjon her

Å velge fargekombinasjoner kan være skremmende for nybegynnere. Farger har evnen til å forandre fasong og størrelse både på inventar og rommet i seg selv. Å velge farger er ikke vanskelig om du lærer deg noen grunnleggende regler om farger og fargenes effekt. Visste du for eksempel at romfarger kan påvirke humøret ditt? Lengre ned kan du lese mer om de forskjellige fargene og hvilke farger du bør velge hvor.

Usikker på innredning? Få hjelp!

Når du kjøper nybolig kan du stole på at originalvalget er godt. Det er profesjonelle interiørarkitekter som setter sammen grunnpakken og sørger for at alt matcher og er moderne. Vil du sette ditt personlige preg på boligen, får du i tillegg hjelp til å gjøre tilvalgene av en innredningsansvarlig. Vil du vite mer om tilvalg når du kjøper nybolig? Hva kan du som kjøper forvente deg, hva er inkludert og hvordan foregår prosessen? 

Les mer her

Velg klokt

Ha i minnet at hver farge har en psykologisk verdi. Tenk etter hvordan visse farger påvirker deg; de kan fremtvinge følelser langs hele skalaen – fra stort velvære til glødende raseri. For å kunne skape fred og harmoni i hjemmet ditt må du gjøre kloke fargevalg – Visse farger vil i større doser kunne gi deg den motsatt ønskede effekt. Fargevalg er ikke for amatører, og det er mye å tenke på.

Bevisst fargevalg i Torstvet Hageby

I prosjektet Torstvet Hageby har man brukt mye tid på fargevalg både innvendig og utvendig. Torstvet Hageby består av 9 eneboliger som bygges i et svært sentralt og familievennlig område i Larvik. Her bygges det primært to hustyper, og farger brukes blant annet til å gi hver enebolig sitt eget karakteristiske uttrykk. 

– I boligfelter med flere boliger av samme type er bruken av farger essensiell for å skape et dynamisk og interessant utrykk på nabolaget, forklarer innredningsansvarlig i JM Ann Turid Joan. – For at mennesker skal trives er det viktig at nabolagene ikke blir for ensformige. Dessuten ser vi også at farger er eldig mye brukt til navigasjon. Det er for eksempel mye morsommere å si at man bor i det røde huset med hvite karmer enn hvilket husnummer det er.

I Torstvet Hageby brukes forskjellige farger utendørs bevisst for å skape harmoni og identitet, men de skal også matche omgivelsene. Ved siden av boligfeltet ligger en åker som skal bevares, og husene skal matche med den okergule fargen i åkeren. 

Også innvendig er det brukt mye tid på å gjøre gode fargevalg for boligene. Forslagene som er lagt frem til farger på vegger og tapeter er dristige, men passer godt til boligene og deres beliggenheter.

– Andrea og Synne er hustyper vi har bygd før, men ved å bruke farger og mønster gir vi hvert hus et unikt utseende, forteller Ann Turid.

Sentrale småhus for aktive familier

Har du bedre ting å bruke tiden på enn å pusse opp? Er boligen kun en basestasjon for en familie som har mange fritidsinteresser og liker å slappe av når de først er hjemme? Da er Torstvet Hageby riktig sted for deg. Her får du en lettstelt, moderne bolig samtidig som du bor nært marka, sentrum og Larviks mangfoldige fritidstilbud.

Les mer om boligprosjektet Torstvet Hageby

Våg å eksperimentere med farger

Hvilken stemning søker du? Hvilke farger vil hjelpe deg med å oppnå ønsket stemning?

Hvis du søker svar på disse spørsmålene, se i boligmagasiner og innredningsbøker, les blogger og nettsider om design for å finne inspirasjon. Du kan også bruke dine egne tekstiler som utgangspunkt. Stoffer, tepper, gulv, møbler og fliser er tilgjengelig i litt mer begrensede fargeskalaer enn maling, så velg dem først før du velger farge på veggene.

Med en gang du har funnet noe du liker bør du begrense antall farger i rommet til tre eller fire. For mange farger kan få et rom til å se uoversiktlig og rotete ut. Maling er noe av det billigste du kan kjøpe for å gjøre forandring i boligen, så du har råd til å eksperimentere litt.

Romfarger og hvilken effekt de har

Farger oppfører seg på tre ulike måter; aktivt, passivt og nøytralt. Du kan enkelt matche hvert roms farger til dets bruk med din smak og personlige ønsker. Lyse farger er luftige og lette, de gjør at rom ser større ut enn de er. Mørke farger er ofte sofistikerte og varme, og gir store rom et mer intimt uttrykk.

La oss se nærmere på fargene og lære litt mer om hva de kan gjøre med et rom.

Rødt øker rommets energinivå. Det er den mest intense fargen, den pumper adrenalinet som ingen andre farger gjør. Den er et godt valg når du ønsker å øke spenningen, spesielt om kvelden. I stuen og i spisestuen vil rødt dra de som oppholder seg der sammen og stimulere konversasjonen. I entréen vil rødt gi et sterkt førsteinntrykk.

Rødt øker blodtrykket, åndedrettet og hjerterytmen. Det er bekreftet gjennom forsøk innen fargepsykologi. Rødt blir som oftest oppfattet som for stimulerende for soverom, men hvis du kun bruker rommet etter at det har blitt mørkt, vil fargen fremstå som mer dempet, mettet og elegant i lampelys.

Karmosinrød kan gjøre noen irritable. Den kan påkalle følelser som raseri og fiendtlighet, og bør unngås som hovedfarge i et rom. Å sitte over lengre tid i et rom med denne fargen vil sannsynligvis torpedere harmonien du har forsøkt å skape i hjemmet ditt.

Gult gjenspeiler solskinnet og kommuniserer lykke. Det er et utmerket valg for kjøkken, spisestue og bad, hvor fargen virker oppkvikkende og energigivende. I ganger og på trange steder vil gult virke innbydende og forstørrende.

Selv om gult er en glad farge vil den ikke være det beste valget i hovedfargeskjemaet. Forskning viser at man har lettere for å miste besinnelsen i gule omgivelser. Babyer gråter mer i gule rom. I store mengder har denne fargen en tendens til å skape følelser av frustrasjon og sinne. I kromoterapi (medisinsk behandling med bestemte lysarter) antas det gule å stimulere nerver og rense kroppen.

Blått sies å senke blodtrykket, åndedrettet og hjerterytmen. Fargen blå oppfattes som beroligende og avslappende, og anbefales ofte for soverom og bad.

Pastellblått som ser pent ut på malingsprøven kan vise seg å virke kjølig på vegger og møbler, og spesielt i rom med lite naturlig lys. Hvis du velger en lyseblå som den primære fargen i et rom, kan du skape balanse og spennende kontraster med varme farger på møbler og tekstiler.

For å oppmuntre til avslapning i sosiale soner som familierom, stuer eller store kjøkken, bør du vurdere varmere blåtoner som lavendel, fiolblå eller turkis. Blått er kjent for å ha en beroligende effekt når den brukes som hovedfarge i et rom – men gå for mykere nyanser. Mørkblå har motsatt effekt, den kan fremkalle følelser av tristhet. Unngå bruk av mørke nyanser i hovedfargeskjemaet.

Grønt oppfattes som den mest behagelige fargen for øyet. Kombinasjonen av den forfriskende kvaliteten i blått og livligheten til gult gjør at grønt vil passe godt i stort sett alle rom i huset. I kjøkkenet kjøler grønt ned, og i stuen vil den stimulere til avkobling da den har nok varme i seg til å signalisere samhørighet.

Grønt har også en beroligende effekt når den brukes som hovedfarge i innredningen. Den antas å lindre stress ved å få oss til å slappe av. Den sies å øke fruktbarhet, noe som gjør grønt til et godt valg for soverommet.

Lilla i sine mørkeste valører (f. eks. aubergine) er fyldig, dramatisk og sofistikert. Den assosieres med luksus og kreativitet, og som aksentfarge eller farge nr. 2 gir den fargeskjemaet dybde. Lysere lillavarianter som lavendel og syrin gir soverommet det samme rolige preget, men uten at det føles kaldt.

Oransje er en energisk farge som oppmuntrer til spenning og entusiasme. Den er derimot ingen god idé for fargesetting av soverom eller stue, men den kan være helt fantastisk i et treningsrom. I gamle kulturer ble oransje antatt å kunne helbrede lungesykdommer og å øke energinivået.

Nøytrale farger som svart, hvitt og brunt er basis i dekoratørens verktøykasse. Nøytrale fargepaletter går av og på moten, og deres styrke ligger i fleksibiliteten. Legg disse fargene til for å gi mer liv eller for å dempe ned uttrykket.

Svart brukes best i små doser som aksentfarge. Enkelte fargeeksperter mener at hvert rom trenger en touch av svart for å tilføre fargeskjemaet dybde. For å gjøre jobben enklere er det lurt å stole på interiørdesignerens viktigste verktøy: fargesirkelen. 

Farger med takhøyde

Tak representerer en seksdel av overflaten i et rom, men stort sett får det bare en dæsj med hvitmaling. I flere tiår har hvitt blitt sett på som ikke bare det sikreste, men også det beste valget for takmaling.

En generell regel å følge er at lyse tak gjør at veggene oppleves høyere og motsatt. Lavere behøver ikke å bety klaustrofobisk; visuelt lavere takhøyde kan gjøre et rom mer koselig og intimt. Det samme gjelder veggene. Generelt oppleves rom mindre med mørke vegger, og større med lysere fargesatte vegger.

Disse fargerådene er en god start for deg når du skal velge malingsfarger. Fargevalg er uansett smak og behag – det er du som skal leve med din nye farge. Velg fargenyanser som passer deg, din familie og din livsstil. 

Fargene må matche landskapet

Det hvite og litt strikse har vært en mangeårig boligtrend. Nå kommer fargene tilbake for fullt, både på vegger, tapeter og tekstiler.  Mange synes imidlertid det er vanskelig å vite hvilke farger man skal velge. Et godt tips er å se ut vinduet. Boligens beliggenhet bør alltid tas med i betraktningen når man velger farger, også innendørs.

– For å skape harmoni i boligen er det viktig at farger og interiør matcher landskapet u Det hvite og litt strikse har vært en mangeårig boligtrend. Nå kommer fargene tilbake for fullt, både på vegger, tapeter og tekstiler.  Mange synes imidlertid det er vanskelig å vite hvilke farger man skal velge. Et godt tips er å se ut vinduet. Boligens beliggenhet bør alltid tas med i betraktningen når man velger farger, også innendørs.

– tenfor. Vinduene, og det man ser igjennom dem, er tross alt en av de mest fremtrendende elementene i de fleste boliger. Da er det viktig at man innreder på en måte som står i stil til utsikten, forteller Tone Mjånes som er innredningsansvarlig i JM i Bergen.

I boligprosjektet Brurasteinane utenfor Bergen har JM blant annet valgt en blå fondvegg i stuen i sin visningsleilighet. Brurasteinanene ligger på Kolltveit cirka 15 minutter fra Bergen sentrum. Her selger JM ferdigstilte 3-roms leiligheter med gode kvaliteter, som åpen stue- og kjøkkenløsning med store vindusflater, flislagt baderom og romslig balkong eller markterrasse. På Kolltveit bor du med naturen rett utenfor stuedøren og områdets nærhet til sjøen og havet gjorde valget av en maritim prosjektfarge naturlig.

– Den marineblå fondveggen gir en flott innramming av det frodige og ville landskapet man har utsikt til fra Kolltveit, samtidig som fargen oppfattes som lun og rolig inne i boligen. Det er viktig at fargene inne ikke blir for urolige når landskapet er så dominerende, forklarer Tone.

Vilt, vakkert og helt deg?

Uansett hvilke farger du foretrekker får du tilgang til en fantastisk natur på Kolltveit. Disse unike boligene er ferdige for innflytting og venter bare på at du skal sette ditt preg på den du velger. 

Les mer om boligprosjektene på Kolltveit

Hvilken fargetype er du?

Tre spørsmål kan gi deg svar et stykke på vei og være en retningsviser i valg av farger i boligen din. 

1. Skal hjemmet ditt utstråle hygge og nærhet? Da lar du de varme fargene dominere.

2. Går du helst for enkelhet og de stramme linjene? Velg blant de kjølige kulørene.

3. Vil du at hjemmet ditt skal inneholde like mye fra begge verdener? Bland varme og kalde farger ved å bruke en varm farge til gulvet og en kjøligere tone til veggen.

Klar for en ny start i ny JM-bolig?

Farger kan gjøre mye, men ikke alt. Noen av oss gidder ikke å bruke tid på pusse opp heller. Da er å flytte til en splitter ny bolig som ingen har bodd i før et godt alternativ. JM har hatt Norges mest fornøyde boligkunder i tre år på rad.

Les mer og se våre visningstider her