JM does not take responsibility for the translation

Ordliste for kjøkkenet

Noen begreper i kjøkkenet som kan være nyttige å forstå:

KOMFYRTOPP

INDUKSJON: En induksjonsplate produserer varme direkte i kokekarets bunn, i motsetning til tradisjonelle platetopper som overfører varme fra platen til kokekaret og så videre til maten.

En induksjonstopp er ekstremt energibesparende; kokekaret varmes opp på et øyeblikk og om kokekaret tas bort, blir kokesonen automatisk skrudd av. Man kan altså regulere temperaturen veldig raskt, på samme måte som med en gasstopp.

Induksjonsvarme er basert på magnetisme. Kokeplaten utvikler et elektromagnetisk felt og skaper varme først når den er dekket av et kokekar med magnetisk bunn. Selve platen er altså ikke varm - bortsett fra den varmen som kokekaret selv reflekterer.

KOMFYR/STEKEOVN

VARMLUFT: I en varmluftskomfyr spiller det ingen rolle hvor du plasserer stekebrettet. Du kan også steke flere brett med bakst samtidig. Dette er mulig fordi varmeelementet i en varmluftskomfyr sitter i bakveggen innerst i ovnen. Det er formet som en spiral rundt en vifte. Luften i ovnen blir sugd innover og blåst over varmeelementet før den sendes ut i ovnen igjen. Dermed sirkulerer luften i ovnen og temperaturen holder seg jevn. Enkelt sagt blåser viften i en varmluftsovn vekk det kjølige luftlaget rundt maten og temperaturen blir lik i hele ovnen. Derfor må du senke temperaturen for at kjøttet ikke skal bli brent utenpå og rått inni. Prøv deg frem i starten.

PYROLYSE: Dette er den enkleste og mest effektive måten å gjøre ren en stekeovn, stekebrett og resten av tilbehøret på. All smuss forbrennes gjennom et pyrolyseprogram som virker ved 500°C. Det vil kun bli litt støv igjen i bunnen av stekeovnen som enkelt kan børstes bort når ovnen er nedkjølt. Stekeovnen blir så god som ny, uten bruk av kjemikalier av noe slag.

KJØL OG FRYS

SUPERKJØL: Gir maksimal kjøling i inntil 6 timer eller til 2°C og går deretter automatisk tilbake til tidligere innstilt temperatur – praktisk når du skal kjøle ned store mengder mat.

SUPERFRYS: Gir maksimal kjøling i et gitt tidsintervall eller til maten er ferdig innfrosset. Rask innfrysing bevarer matvarenes næringsstoffer, smak og konsistens bedre og bør brukes hver gang du skal fryse inn ferskvarer.

VIFTEKJØLING: Sørger for at den kjølige luften blir jevnt fordelt i kjøleskapet, slik at det er lik temperatur øverst og nederst i kjøleskapet. Dermed kan du velge lav temperatur uten at sart mat fryser.

NOFROST: NoFrost-teknikken trekker fuktigheten ut av fryseren og etterlater kun iskald tørr luft. Du sparer tid og energi og slipper å rime av fryseren.